Rocamadour

Boven op het rotsplateau Causse du Quercy vecht het dorp Rocamadour een eeuwige strijd met de zwaartekracht. Dit oudste bedevaartsoord van Frankrijk blijft de talrijke bezoekers met zijn fabelachtige uitzicht verbazen. De bouwers in de Middeleeuwen maakten handig gebruik van een natuurlijk fenomeen: het 140 meter diepe ravijn van de Alzou-rivier.


Volgens de overlevering zou de oorsprong van deze rotsige plaats van één van de bewoners afstammen; de kluizenaar Amadour. Zijn intacte lichaam werd in de 12e eeuw teruggevonden, vandaar ook de naam Roc Amadour. Op somige dagen stroomden er vaak 30.000 pelgrims in de bedevaartsplaats samen. Ze beklommen de beroemde trappen om de miraculeuze maagd, de Zwarte Madonna te vereren. De Zwarte Madonna is een klein beeldje uit notenhout, dat door de tand des tijds en de vele aangestoken kaarsen helemaal zwart geworden is.

 

Voor de natuur- en dierenliefhebbers is er naast het kasteel de Rocher des Aigles. Vanaf deze arend-rots kunt u verschillende prooidieren bezichtigen. De africhter laten de dieren spectaculaire duikvluchten maken.