Sarlat

Sarlat-la-Canéda is een levend bouwkundig museum, met één van de beste verzamelingen gebouwen uit de middeleeuwen, renaissance en de 17e-eeuw in Frankrijk. De smalle kasseistraten, omringd door verdedigingswerken, staan vol huizen uit deze periodes, rijk aan snijwerk en met steile daken die soms bedekt zijn met de traditionele platen. Goeddeels herbouwd tussen 1400 en 1500, na de verwoestingen van de Honderdjarige Oorlog. In 1962 werd Sarlat een van de eerste steden in Frankrijk die als geheel werden gerestaureerd en beschermd onder een nationaal restauratiebeleid.


Aan de Place de la Liberté, het mooie stadsplein, staan veel cafés en hier wordt op woensdag en zaterdag de beroemde markt van Sarlat gehouden. Dan liggen de kramen vol met truffels, walnoten en ganzenlever, naast alledaagse zaken voor de inwoners en souvenirs voor de toeristen.

Neem de tijd om door de fascinerende straatjes te zwerven; liefst ook ’s avonds, wanneer de historische sfeer wordt verstrekt door moderne gasverlichting.